Frans Ebbesson testar Kling & Freitag SEQUENZA 10 med Lars Winnerbäck

Under Lars Winnerbäcks turnérepetitioner testade FOH-teknikern Frans Ebbesson SEQUENZA 10. Vi bad honom berätta lite om hur han upplevde det:

Firman Kling & Freitag har funnits länge. Första gången jag var på Frankfurt Messe såg jag deras monter som hade en massa fina burkar med lösningar för alla möjliga problem. Jag noterade att de även hade högtalare. Sedan gick jag vidare.

Nu dyker märket upp igen. Denna gången är det några kollegor som har tagit agenturen för att etablera varumärket i Sverige. Javisst. Ännu en uppsättning av svarta kartonger med magneter och pappmembran. Det finns ju redan..

Det bjuds in till en demodag. ”Alla” är där eller alla är åtminstone inbjudna. Det bjuds på kaffe och pratas om prediction software och interference calculation fiter processing waveguides manifold suspension fluxgenerating capacity. Bla bla bla.. Precis som det borde vara när man försöker visa på sina produkters fördelar. Alla produkter är svarta med galler som front. Alla har stativkopp eller handtag eller nyutvecklat riggingsystem. Allt har presets och updates. Allt är som vanligt. Men inte riktigt allt..

Det finns ett skönt nörderi hos tyskarna. Dom verkar sitta och fundera tills dom har en bra idé. Inget revolutionerande i det stor hela, men det filas på detaljer. Detaljer som märks. Och som hörs. Flera produkter är imponerande bra. Den lilla GRAVIS 8 som är liten men med ett stort ljud. VIDA som är högteknologisk med beamsteering i realtid. SCENA som är en mycket välljudande scenmonitor. Och så har vi SEQUENZA..

Jag fick låna ett system från Ambisonic under några dagar i juni. Det blev under Winnerbäcks prod-rep på Hangaren Subtopia. En stor lokal med ett scenhus som en hyfsat stor scen och en publikyta framför. 6st SEQUENZA 10 och 3st NOMOS XLT per sida. Joseph Persson kom förbi och hjälpte till med vinkling och riggning. Så det gick fort och smidigt.

Kling & Freitag använder sig av LabGruppen-förstärkare dvs Lake processing. Man har utvecklat presets-filter för hur många lådor som ingår i arrayet och kompensation för små eller stora vinklar. Väldigt lättförståeligt. Så utan någon SIM/Smaart/LiveCapture mätning drog jag igång min favoritskiva med Steely Dan och lyssnade. Det lät väldigt bra. Steely Dan gör alltid det..  Så, annan låt. Infected Mushroom.. Det lät också väldigt bra. Bättre än vad det brukar göra kände jag. Mycket detaljer som lätt försvinner i ett PA fanns där. Det lät öppet och väldigt rent. Trots att jag skruvade upp rejält så fanns detaljerna kvar. Mycket trevligt!

Men inspelad musik är en sak och liveband en helt annan.. Så vilken tur att det fanns ett bra band på plats lite senare samma dag. 4 timmar rep senare hade jag bestämt mig för att det fortfarande var ett väldigt bra system. Nästan lite skrämmande hur upplösningen kan vara så bra. Trots att vi spelade 105-106 dBA så var det väldigt klart och rent i toppen. Men jag kände att det var lite svårare för lågmiden att hänga med. Den kändes som att den fick problem när vi skruvade upp så pass mycket. Fick svar direkt att vi kanske skulle byta preset från Full Range till ett Lo-Cut 100Hz och låta subbasarna NOMOS göra jobbet under 100.. Sagt och gjort. Detta hjälpte givetvis. Nu kunde 10-tummarna koncentrera sig på röster och gitarrer på ett betydligt bättre sätt. Så efter presetbyte blev det mycket mer headroom och glädje i lågmiden. Och basarna spelade snyggt hela vägen upp till 100Hz.

Sammanfattning:

Kling & Freitag bygger fina högtalare.

SEQUENZA 10 är ett mycket välljudande system.

Känslan är ett HiFi-PA med muskler.

Jag mixar väldigt gärna på det fler gånger.

++ för upplösning och detaljrikedom.

+ för rigging och bra startpresets.

+ för Lake Processing

 

Frans Ebbesson

LFE Audio

   

STHLM Stage & Music väljer SEQUENZA 5

“Kling & Freitags SEQUENZA 5 var precis vad vi letade efter.”

STHLM Stage & Music har länge letat efter ett nytt PA som kan möta deras krav på ljudkvalité och samtidigt ge en flexibilitet och skalbarhet för sina jobb med artister såsom Mariette, Eric Saade, Titiyo och Miss Li.

”Första gången vi fick höra SEQUENZA 5 blev vi tagna över den otroliga separation som systemet hade och insåg snabbt att detta skulle passa perfekt för oss. Att SEQUENZA 5 dessutom är det mest flexibla system vi hittat i sin storlek gör oss ännu mer övertygade om att vi kommer kunna erbjuda våra kunder rakt igenom kvalité. Kling & Freitags SEQUENZA 5 var precis vad vi letade efter.” säger Tobias Jonasson.

Företaget har valt att investera i SEQUENZA 5W, SEQUENZA 5B, NOMOS XLS och K&F SystemAmps.

”Det har varit väldigt roligt att tillsammans med Tobias få arbeta fram rätt lösning för STHLM Stage & Music. Den skalbarhet de får med SEQUENZA 5, att kunna göra långa line array-häng eller bryta upp och använda som flera mindre point source-system, är jag övertygad om blir perfekt för företagets behov.” säger David Gunnardo på Ambisonic.


Läs mer om STHLM Stage & Music på www.stageandmusic.se

Läs mer om Kling & Freitag här.

   

FC Production AB investerar i Kling & Freitag

“Efter att ha fått tillfälle att lyssna på SEQUENZA 5 sida vid sida med ett par olika välkända fabrikat och även använda det i live-situationer fanns inget tvivel längre – valet föll på Kling & Freitag.”

FC Production är en nystartad heltäckande aktör inom ljud, ljus, scen och teknisk projektledning. Bolagets fokusområden är företagsevent, mässor, konferenser och kongresser. Christoffer Carpvik, en av bolagets ägare, berättar:

Kling & Freitag SEQUENZA 5“Vi har varit på jakt efter ett mångsidigt, flexibelt och kostnadseffektivt alternativ utan att vilja tumma på ljudkvalitet, design eller rigging/hårdvara. Efter att ha fått tillfälle att lyssna på SEQUENZA 5 sida vid sida med ett par olika välkända fabrikat och även använda det i live-situationer fanns inget tvivel längre – valet föll på Kling & Freitag.

Den mångsidighet vi får i att ha ett system som både går att ställa på stativ men också använda som line i kombination med drivning från LabGruppen, processing från Lake, en fenomenal ljudkvalitet och med en fantastisk ekonomi gör att vi med stolthet kommer att leverera Kling & Freitag’s sortiment till våra kunder framöver.

Med GRAVIS 8 får vi möjlighet att leverera en flexibel högtalare med schysst design och fantastiska ljudegenskaper. Den låter betydligt större än en 8″ och spelar på ordentligt bra. Jag var riktigt imponerad när jag pressade den hårt under ett wedge-test.”

Joseph Persson, VD på Ambisonic, är mycket glad över FC Productions beslut att investera i Kling & Freitag.

“Det känns fantastiskt roligt att ytterligare ett bolag ansluter sig till den växande skaran av svenska Kling & Freitag-användare. Att våra produkter tål att testas mot andra marknadsledande fabrikat och imponerar på kunder som varit i branschen länge och jobbat med de flesta stora fabrikaten – det är väldigt glädjande.”

Vi på Ambisonic önskar FC Production lycka till med den nya verksamheten.

FC Production

Ägare i bolaget är FC Gruppen, Christoffer Carpvik och Emil Ingebrigtsen. För mer information och kontakt besök www.fcproduction.se

   

LjudJohan AB investerar i K&F SEQUENZA 10

LjudJohan har under det gångna året planerat att byta ut sin nuvarande systempark. Några viktiga kriterier han hade var att hitta ett välljudande system som även var lätt att rigga, kunde både flygas eller stackas och som inte var för tungt. Dessutom att systemet skulle använda en enkel men kraftfull systemprocessor. Alla dessa kriterier uppfylldes med Kling & Freitags SEQUENZA 10 och deras SystemAmps (LabGruppen) med Lake.

”Efter att ha testat och jämfört olika system mot varandra så var Kling & Freitag den solklara vinnaren på alla punkter faktiskt.” säger Johan Torstensson.

Läs mer om SEQUENZA 10 på kling-freitag.com

   

Swedsound och Lundins Ljud investerar i K&F SEQUENZA 5

Swedsound Turnéproduktion och Lundins Ljud har under flera år samarbetat och levererat teknik och personal till allt från konferenser till turnéer. Johan Zachrisson (Swedsound) och Daniel Lundin (Lundins Ljud) har med tanke på sitt samarbete sett till att ha kompatibla system för båda företagen. I höstas deltog de båda på en av Ambisonics demodagar där man fokuserade på Kling & Freitags lilla line array SEQUENZA 5.

”När man hörde hur systemet lät och hur lätt det var att hantera så var valet väldigt enkelt. Att man kan ha tre stycken SEQUENZA 5 W på en dansbandspinne, eller flyga upp till 15 stycken i en flygram gör systemet oerhört flexibelt och helt rätt för oss båda.” berättar Daniel Lundin.

   

Kling & Freitag till Pingstkyrkan Alingsås

Pingstkyrkan i Alingsås stod hösten 2017 i att byta sitt uttjänta PA-system och arrangerade därför en demo med olika fabrikat. Under en helg gjordes ett flertal tester tillsammans med musiker och tekniker i församlingen på de system som man valt att utvärdera. Med stor majoritet så hamnade valet på Kling & Freitags SEQUENZA 5 W. Redan veckan efter beslutet installerades det nya systemet.

“Vårt musikliv har utvecklats mycket de senaste 10 åren och vi ville ha ett ljud som kunde matcha den musikaliska nivån. Dessutom ville vi lyfta fram tydlighet på tal mycket mer än som var möjligt med nuvarande system. Efter en gedigen process av analys och tester så landade vi i detta system från Kling & Freitag.”

Installationen består av SEQUENZA 5 W, NOMOS LT, GRAVIS 15W och SONA 6. Drivning från K&F D-serie (LabGruppen).

   

Smygtitt på K&F SPECTRA 212

Under Prolight + Sound 2017 fick magasinet Production Partner en genomgång av SPECTRA 212 som kommer lanseras under 2018. Ett modulärt system som fungerar både som “stand alone” eller i vertikala och horisontella array. Vi ser mycket fram emot att få hem dessa lådor.

Se genomgången här (tyska).

 

Kontakt